8 Kasım 2007 Perşembe

KIŞ LASTİKLERİ

Kar Lastikleri

Birçok araç sahibi kışın geldiğini, ancak kar yağdığında hissediyor. En kötüsü de bu fark ediş yolda kalındığında gerçekleşiyor. Ülkemizde kış aylarını geçirmek için en çok kullanılan seçenek olarak zincir görülüyor. Fakat zincirin otomobilin aksına, lastiğine ve yola zarar verdiği bir gerçek. Zincir üreticileri de zincirin sadece derin karın olduğu koşullarda kullanılması gerektiğini vurguluyor. Dünyanın bir çok ülkesinde bilinçli tüketiciler kış lastiğiyle önlemini önceden alarak sürüş güvenliğini garanti ediyor.
Kış lastiği nedir ?
Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmektedir. Kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliğini arttırmaktadır. Kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hız serilerine uyumu. Çünkü kış lastiklerinde hız serileri standart lastiklere oranla düşüktür. Otomobilin son sürati yüksek olsa bile lastiğin hız serisi aşılmamalıdır. Bunun yanı sıra ısılar 7°C civarında seyrettiği zaman, normal yaz lastikleri sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır.Kış lastiklerinin kavrama ve yola tutunma özellikleri, sadece karda ve buzda değil, ısının 7°C’ lere düşmesiyle devreye girmektedir.
Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor.
Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar. Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe birden kış lastiği takmak gerekir. Çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa otomobilin tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar. Ancak kış lastikleri parlak buz gibi çok daha kaygan zeminlerde tam tutunma sağlayamazlar. Bu tür zeminler için patinaj zinciri veya patinaj paleti kullanmak gereklidir.
Kış lastiğini ne zaman takmalıyım ?
Türkiye şartlarında kış lastikleri batıda kasım, doğudaysa ekim ayı başında takılmalıdır. Daha erken takmak havaların sıcak gittiği zamanlar olabileceği için yumuşak yapılı kış lastiklerinin hızlı aşınmasına sebep olmaktadır. Kış lastikleri nisan ayında sökülmeli ve yerlerine normal dört mevsim lastikler takılmalı. Ancak önemli bir nokta daha bulunmaktadır. Otomobilinize kış lastikleri takılı olsa bile sürüş tarzınızı karlı zeminlere göre ayarlamalısınız.
İki Adet Kış Lastiği Takmak Yeterli midir ?
Kar lastiklerinin sürüş kontrolü ile dört mevsim lastiklerin veya yaz lastiklerinin sürüş kontrolü birbirinden çok farklı olduğundana aracınıza 4 yerine 2 adet kış lastiği takmanız emniyetiniz açısından çok tehlikelidir.
Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli ?
- Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı ekim-kasım ayları ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir- Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.’nin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 mm.’nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem aracın çekiş performansının karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.- Kış lastiği seçiminde aracın orijinal lastik ebadından daha geniş tabanlı lastikler kesinlikle kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda lastik izi genişleyeceği ve birim alana düşen ağırlık azalacağı için yağışlı ve karlı yol şartlarında aracın kızaklama riski artırıyor.- Kış şartlarında lastik havalarını 3 PSI artırmak, zemindeki karlı-buzlu tabakayı yarmayı kolaylaştıracağı için çekişi artırır.- Kış lastiklerinin kar olmayan yüzeylerde ve sıcak havalarda kullanılmaları lastiğin gereksiz yere yıpranmasına neden olmaktadır.Ayrıca kış lastikleri geniş baklalı olduğundan yerle temas daha az, dolayısı ile tutunma daha az olacaktır. Bu da kayma hareketlerinin karsız yol yüzeylerinde çok daha çabuk başlaması tehlikesini doğurur.

Hiç yorum yok: